Dogovor HFP-a i Orca o Sunčanom Hvaru

Bez autora
Mar 16 2011

Orco grupa, većinski vlasnik (55 posto dionica) hvarske hotelske kuće Sunčani Hvar, i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), koji upravlja s 32 posto dionica, postigli su konačan dogovor o budućoj suradnji. Sporazum kojim se određuje okvir buduće suradnje potpisali su potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Petar Čobanković, Iva Galić, predsjednica HFP-a, i Nicolas Tommasini, zamjenik direktora Orco grupe. Partneri su se usuglasili da će se zaduženost društva smanjiti za 41,12 milijuna kuna tako da će postojeći dioničari svoja potraživanja zamijeniti za dionice tvrtke, a sporazumom se otpisuje i 22,2 milijuna kuna kamata. Taj sporazum Sunčanom Hvaru omogućuje reprogramiranje kreditnih obveza radi osiguravanja redovitog poslovanja te ispunjavanja obveza prema vjerovnicima i zaposlenicima.

Dogovor HFP-a i Orca o Sunčanom HvaruOrco grupa, većinski vlasnik (55 posto dionica) hvarske hotelske kuće Sunčani Hvar, i Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), koji upravlja s 32 posto dionica, postigli su konačan dogovor o budućoj suradnji, priopćili su u zajedničkom priopćenju HFP i Orco grupa.

Sporazum kojim se određuje okvir buduće suradnje potpisali su potpredsjednik Vlade i predsjednik Upravnog odbora HFP-a Petar Čobanković, Iva Galić, predsjednica HFP-a, i Nicolas Tommasini, zamjenik direktora Orco grupe. Partneri su se usuglasili da će se zaduženost društva smanjiti za 41,12 milijuna kuna tako da će postojeći dioničari svoja potraživanja zamijeniti za dionice tvrtke, a sporazumom se otpisuje i 22,2 milijuna kuna kamata.

Taj sporazum Sunčanom Hvaru omogućuje reprogramiranje kreditnih obveza radi osiguravanja redovitog poslovanja te ispunjavanja obveza prema vjerovnicima i zaposlenicima. Radi rješavanja ranije nastalih i neriješenih sporova, osnovat će se neovisno tijelo - Odbor za analizu sporova. No, neovisno o tome, HFP se obvezao unutar godinu dana uložiti napore u razrješenje vlasničkih sporova. Dodatno, HFP će sudjelovati i u upravljanju Sunčanim Hvarom imenovanjem jednog svog člana u Upravu društva.

Kako bi se poslovanje moglo nastaviti, Orco će od HFP-a dobiti novi kredit od 19,9 milijuna kuna. Ako se sporazum ispoštuje, neće biti bojazni za pripremu predstojeće turističke sezone te daljnji razvoj Hvara kao turistički poznatog odredišta, stoji u priopćenju.

Sunčani Hvar je do prije pola godine imao 356 zaposlenika. Trenutačno je u Sunčanom Hvaru oko 250 radnika. Lani je dragovoljno radni odnos raskinulo njih 44. Ostali su trenutačno u otkaznom roku. Početkom ove godine situacija u Sunčanom Hvaru postala je vrlo dramatična. U proteklih pet godina dugovi tvrtke s kreditnim obvezama narasli su na 325 milijuna kuna, uz gubitke od 190 milijuna kuna. Kroz dokapitalizaciju i kredite, prema HFP-ovim podacima, ukupno je u tvrtku uloženo 755 milijuna kuna, a vrijednost Sunčanoga Hvara u pet godina povećala se s 537 milijuna kuna 2005. na 894 milijuna kuna 2010. godine, odnosno za tek 360 milijuna kuna.

Na posljednjoj sjednici skupštine dioničara u siječnju HFP i Orco nisu uspjeli postići dogovor. Od ukupno devet točaka dnevnog reda, prihvaćena je samo jedna - HFP-ov protuprijedlog da se temeljni kapital društva smanji na način da se nominalna vrijednost dionice sa 100 kuna smanji na 40, umjesto na 10 kuna.

U razdoblju od 1996. do 2009. godine utvrđen je gubitak od 397,9 milijuna kuna. Iz pričuvi društva skupštini je bilo predloženo pokrivanje dijela gubitka u iznosu od 72.077,92 kune, a preostali dio gubitka koji nije pokriven iz pričuvi u iznosu od 397.858.136,39 kuna predloženo je pokriti pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, odnosno smanjenjem nominalne vrijednosti dionica.

Iz Sunčanoga Hvara najavljuju otvaranje svih hotela u sastavu tvrtke za ovogodišnju turističku sezonu, kao i depadansu hotela Dalmacija, što znači dodatnih 37 soba za prodaju. U tvrtki očekuju znatno bolje rezultate nego prošle godine, a cilj je da tvrtka posluje za oko 20 posto bolje nego lani.

Obje strane izražavaju zadovoljstvo potpisanim sporazumom, koji će omogućiti pripremu nadolazeće turističke sezone te daljnji razvoj Hvara kao svjetski poznate turističke destinacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik